Můj syn si honí přirození

08.03.2015 10:51

 

DOTAZ OD MAMINKY: „Dobrý den, p. učitelka nám radí zajít k psychložce. Důvodem je honění si přirození v době kdy sedí u stolku a má vypracovat nějaký úkol a zahlédla ho i při obědě. Jsem z toho smutná i když doma jsme si na toto téma povídali a vysvětlili, cca po měsíci vše začlo na novo. A několikrát do měsíce má živé sny a je při nich náměsíčný. Homeopatika nebo psycholog. V minulém roce mu zavřeli otce, syn byl svědkem vniknutí do našeho bytu zásahovou policií a chodíme ho navštěvovat do věznice. Budu ráda, když mi poradíte. Mám vyhledat odbornou pomoc u psychologa? Nashledanou“

__


Milá Hanko,

 

děkuji za Váš dotaz. Této otázce věnuji pozornost již velmi dlouhou dobu, neboť se pravidelně ve školce setkávám s různými projevy sexuálního chování dětí.

 

Z mého dvanáctiletého pozorování jsem zjistila, že se nejedná o žádný problém.

 

Prvotním přáním člověka je zažívat vyvážený stav, tzn. stav, kdy se cítí dobře a spokojeně na světě. Proto se vždy bude snažit vymanit z různých nepříjemných životních okolností a do tohoto stavu se navrátit. Naše tělo má v sobě vrozený mechanismus, který nám pomáhá tuto rovnováhu opět získat.

 

Malé děti mají vysoce rozvinutou citlivost pro spojení se svým vlastním tělem. Používají ho pro všechno. Pro zažívání radosti, smutku, zloby, strachu, atd. Tělo je pro ně také partnerem, na kterého se obracejí, když potřebují pomoci.

 

I přestože se snažíme pro své děti zajistit radostný a spokojený život, někdy to z pozice dítěte není tak zažíváno. Může se stát, že dítě v určitých situacích zažívá stres a tím se v jeho nervové soustavě začne hromadit napětí, se kterým si neumí poradit. Pokud dítě nenalezne jiné možnosti, jak toto napětí ventilovat, je pro něho přirozené obrátit se pro pomoc na své tělo. Pohlavní orgány jsou místem, ke kterým to pak děti instinktivně vede.

 

Doporučila bych změnit okolnosti života Vašeho chlapečka. Najít způsob a čas pro uvolnění jeho vnitřního napětí a nabídnout mu možnosti pro nalezení potřebné rovnováhy. V tomto Vám určitě může velmi pomoci podpora psychologa i homeopata.

 

Přeji mnoho radosti ve společném životě s Vaším chlapečkem a nedělejte si starosti.


Klára Markuciová